Rana kommune skal rekruttere nye medlemmer og møtefullmektige til forliksrådet

Kommunen skal nå rekruttere nye medlemmer og møtefullmektige til forliksrådet og ønsker å verve deg som er samfunnsengasjert og liker å møte nye mennesker. Frist for å melde interesse er 30. juni 2024.

Forliksrådet er det laveste leddet i rettssystemet for sivile saker, og er en meklingsinstitusjon med begrenset domsmyndighet. Hovedoppgaven til forliksrådet er å legge til rette for at partene ved mekling eller dom får løst saken enkelt, hurtig og billig.

At vanlige folk deltar i rettsinstanser blir sett på som en garanti for rettssikkerheten i Norge. Dersom du er samfunnsengasjert ønsker du kanskje å bidra med din livserfaring og kompetanse til å utføre denne viktige samfunnsoppgaven? Gode mellommenneskelige egenskaper kommer godt med i arbeidet som forliksrådsmedlem. Dette da en møter mange ulike mennesker som står i forskjellige utfordringer og problemstillinger.

Forliksrådet skal velges av kommunestyret for en periode på fire år: 01.01.2025 – 31.12.2028. Dersom en får behov for å fritas fra vervet, må dette begrunnes i en skriftlig fritakssøknad til kommunen.

I Rana består forliksrådet av tre faste medlemmer og tre varamedlemmer. Vi ønsker mangfold både når det gjelder kjønn, alder, kulturell bakgrunn, yrke og utdanning, men lovverket stiller en del krav til hvem som kan velges til medlemmer, og hvordan forliksrådet skal sammensettes. For å bli valgt må man:

·         ha fylt 25 år (født senest 31.12.1999)
·         ikke ha fylt 70 år (ved valgperiodens start, 01.01.2025)
·         anses som særlig skikket/egnet til oppgaven
·         beherske norsk skriftlig og muntlig godt
·         ha god digital kompetanse, og tilgang til PC
·         være vederheftig (betalingsdyktig)
·         være statsborger i Norge

 

Utelukket fra valg er de som:

·         faller inn under yrkeskategoriene nevnt i Domstolloven § 71
·         ikke får godkjent vandelskontroll
·         er fradømt stemmerett

 

Det er viktig at de som velges er motivert, og har tid til å ivareta de oppgaver som vervet krever. Lengden og hyppigheten på møtedagene kan variere. Det forutsettes at rådsmedlemmene møter godt forberedt på de sakene som skal behandles. Man bør også gjøre seg godt kjent med rammevilkårene for den økonomiske godtgjørelsen som gis for vervet: https://lovdata.no/forskrift/2007-12-21-1605/§2

NB! Medlemmene må benytte en digital selvbetjeningsløsning for å få utbetalt godtgjørelser.

Opplæring: Kommunen vil oppfordre valgte medlemmer til å delta på kurs som arrangeres for forliksrådsmedlemmer. Dette for å bli best mulig i stand til å ivareta forliksrådets oppgaver på en god måte. Slike kurs arrangeres årlig av Samarbeidsutvalget for forliksråd og namsmenn.

 

Vi har også behov for 5 møtefullmektige

Møtefullmektige representerer part som ikke selv kan møte opp i en tvist i forliksrådet.

·         Som møtefullmektig kan oppnevnes enhver person som er over 25 år med alminnelig god samfunnsmessig kunnskap, og som godt behersker skriftlig og muntlig norsk språk. De som oppnevnes bør også ha noe kunnskap om forliksrådets virksomhet.