Avkjørsel er enhver tilknytning mellom offentlig vei og privat eiendom. Som avkjørsel regnes også tiknytning for fotgjengere. Avkjørselen må følge bestemmelsene i kommuneplanens arealdel, reguleringsplan og retningslinjer gitt av staten og kommunen. Hvis området ikke er regulert eller planen og bestemmelsene ikke omhandler avkjørsler, behandles søknaden etter veglovens bestemmelser.
Kommunen samarbeider med Statens vegvesen.
Søknadsskjema for ny avkjørsel finner du her
For at søknad om avkjørsel fra kommunal vei skal behandles, må den inneholde følgende:
- Beskrivelse av planlagt tiltak.
- Situasjonskart i målestokk 1:500. Avkjørsel tegnes inn med bredde, frisikttrekant og svingradius i henhold til «Krav til avkjørsel». Bygg og eventuelle sikthindringer må vises på situasjonsplanen.
- Tegning av avkjørselens lengdeprofil i målestokk 1:500/1:100.
Hvis du skal utvide eller endre bruk av eksisterende avkjørsel gjelder samme krav som ved bygging av ny avkjørsel.
Endringen skal på forhånd være godkjent av vegmyndigheten. Tiltak som støttemur, terrengendringer m.m kan være søknadspliktige etter plan- og bygningsloven.
Se mer info på Dibk sine sider her
Alle eiendommer skal i utgangspunktet ha en avkjørsel. Der det er mulig bør flere eiendommer gå sammen om en felles avkjørsel.
Avkjørselen skal som hovedregel legges til sekundært vegnett, altså til mindre trafikkerte, underordnede veger. Vi vil i særlig grad unngå avkjørsler til hoved- og samleveger, og til kollektivårer.
Avkjørselen må anlegges mest mulig vinkelrett på offentlig veg.
For boliger skal bredden på avkjørselen være maks 4 meter bred der den møter offentlig veg.
Sammenkoblingen mellom avkjørselens sidekanter og den kommunale vegens nærmeste kjørebanekant skal avrundes med en sirkel med radius minimum 2 m.
Avkjørselen skal være tydelig fysisk avgrenset, slik at all inn- og utkjøring til eiendommen skjer på dette punktet

Avkjørselen må ikke legges høyere enn vegkanten av den offentlige vegen. På de første 2 meterne fra vegkanten skal avkjørselen ha et jevnt fall på 5 cm. Under særs vanskelige forhold på fylling kan vegmyndigheten godta at lengden på 2 meter innskrenkes til 1 meter, men da med jevnt fall på 3 cm.
På de nærmeste 50 meter fra den offentlige vegen, skal avkjørselen ha en maksimal stigning (fall) på 1:8.
Ved fall mot den offentlige vegen må avkjørselen bygges og vedlikeholdes slik at den ikke leder overvann og søle inn på offentlig veg.

Der avkjørselen bryter veggrøften skal det legges et minimum Ø200 mm rør under avkjørsel slik at grøftevann får fritt avløp.
Grøft mellom vegarealet og eiendomsgrensen skal ikke gjenfylles.
Unntak der det ikke er behov for stikkrenne: Hvor det er kommunalt sluk rett oppstrøms avkjørselen eller avkjørselen ligger på et høydebrekk.
Det skal være nedsenket kantstein gjennom avkjørselen.
Ved kryssing av fortau må kantstein senkes til 5 cm. Ytre kant av fortau skal ha gjennomgående høyde. All tilpassing til fortau skal utføres på egen eiendom.
Belegningsstein skal avsluttes ved eiendomsgrense.

Det skal være en siktsone mellom gate/veg og avkjørselen. Det skal ikke være sikthindringer høyere enn 0,5 meter innenfor siktsonen. Verken terreng, innretninger eller vekster skal være høyere enn dette. Størrelsen på siktsonen er avhengig av vegens fartsgrense og trafikkmengde på stedet. Krav til siktsoner er vist nedenfor.
Figur 2: Krav til sikttrekant i avkjørsel til veg uten fortau eller gang- og sykkelveg, i henhold til Statens vegvesens håndbok N100.
Figur 3: Lengde L2 i avkjørsel, i henhold til Statens vegvesens håndbok N100.
Figur 4: Stoppsikt Ls ved ulike fartsgrenser, i henhold til Statens vegvesens håndbok N100.
Figur 5: Krav til sikttrekant i avkjørsel til veg med fortau eller gang- og sykkelveg, i henhold til Statens vegvesens håndbok N100.
Figur 6 : Krav til stoppsikt (LS) for sykkel ved ulike stigningsgrader, i henhold til Statens vegvesens håndbok N100.
Figur 7: Illustrasjon av sikttrekant i avkjørsel til veg med fortau eller gang- og sykkelveg, ved utkjøring fra bygning/P-anlegg.
Det må vises på kart at det er plass til å snu på egen grunn, altså utenfor eksisterende eller regulert veggrunn. Hvis nødvendig snuareal omfatter areal på noen andre sin eiendom må du ha en tinglyst avtale om dette før avkjørselen kan godkjennes.
Snumulighet vises med tegning av sporingskurve/svingradius for aktuelt kjøremønster. Mange tegneprogrammer har en egen funksjon for å tegne slike sporingskurver.
Nedenfor er det vist eksempel på sporingskurver for personbil når man skal svinge i forskjellige vinkler. Større kjøretøy som lastebil, buss og vogntog, har større sporingskurver og svingradius. Flere sporingskurver er vist i vedlegg 1 til Statens vegvesens Håndbok N100.
Figur 8: Illustrasjon av sporingskurve for personbil, fra Statens vegvesens håndbok N100.
Du må vise på kart/tegning at du oppfyller kravet til antall parkeringsplasser, hvis det står et slikt krav i bestemmelsene til gjeldende reguleringsplan. Hvis planen ikke sier noe om dette gjelder krav i kommuneplanens arealplan.
Parkeringsplasser kan ikke ligge i siktsone.
Etter å ha fått innvilget søknad om ny endret eller utvidet avkjørsel må det sendes et ferdigmeldingsskjema.
Kontakt saksbehandler
Publisert 20.09.2021 14:55
Sist endret 07.05.2024 09:11