Du kan søke om å få fritak fra eller reduksjon i renovasjonsgebyret hvis
Hvis du søker på dette grunnlaget, å du legge ved en rivingstillatelse fra kommunen.
Forklar oss hvorfor du mener kommunen ikke har et renovasjonstilbud for eiendommen din.
Hvis bygget ikke er beboelig, må du sende kommunen bilder som viser hvordan bygget er både utvendig og innvendig. Bildene skal være klare og tydelige og tatt nylig. Det er kommunen, og ikke den som søker, som avgjør om bygget er ubeboelig.
Kommunen kan gi fritak hvis
- du kan dokumentere at boligen er ubeboelig i en sammenhengende periode på mer enn seks måneder på grunn av rehabilitering eller ombygging
- boligen ligger ute for salg og det er forventet at den kommer til å stå tom i minst seks måneder
- du mener det er andre særskilte grunner for den eiendommen det gjelder, for eksempel opphold på sykehjem
Kommunen kan gi fritak for ett år om gangen, maksimalt for tre sammenhengende år.
Hvis du eier flere fritidsboliger, enten i den samme kommunen eller i flere av HAF-kommunene, kan du søke om 50 % rabatt på gebyret på fritidseiendom nummer to, tre, fire osv. Dette forutsetter at det er de samme personene som eier de fritidsboligene man søker reduksjon i gebyret for. Den som søker om dette, må gi oss opplysninger som gjør at vi kan kontrollere at det stemmer at du eier flere fritidseiendommer.
Søk om fritak fra renovasjonsordningen her (PDF, 160 kB)
Her finner du retningslinjene våre for hvordan vi skal behandle de søknadene vi får om fritak fra renovasjonsordningen. (PDF, 180 kB)
Viktig informasjon til deg som søker om fritak
Den som eier bygningen, er ansvarlig for at Helgeland avfallsforedling (HAF) har riktige opplysninger. Hvis det skjer endringer, må du melde dem skriftlig både til HAF og kommunen. Eksempel på endringer kan være eierforhold, innflytting, fraflytting, riving, brann osv. Renovasjonsgebyret løper til meldingen er mottatt.
Hvis du får innvilget fritak på grunnlag av ukorrekte eller manglende opplysninger, må du betale gebyr fra den datoen du fikk fritak. Regning på dette kommer fra HAF. Det er den som eide eiendommen på det tidspunktet fritaket ble gitt, som må betale gebyret.
Du må betale renovasjonsavgiften selv om du har søkt om fritak. Hvis du får fritak, får du etterbetalt den summen du har fått fritak for.
Du får skriftlig svar på søknaden.
Jeg bruker boligen som hytte. Må jeg betale for renovasjonen da?
Ja, det må du. Men hvis du eier en bolig som ingen bor i, og den blir brukt som fritidsbolig, kan du søke om å endre husholdningsrenovasjonen til fritidsrenovasjon.
For å behandle søknaden din, trenger vi
- eiendommens adresse
- eiendommens gårds- og bruksnummer
- eiendommens festenummer, hvis det ikke er en eiendomstomt
- en erklæring fra deg om at ingen bor i boligen
Vi har ikke et eget søknadsskjema for dette, så du må sende opplysningene til oss på e-post til postmottak@rana.kommune.no eller levere dem på innbyggertoget på biblioteket.
Publisert 20.09.2021 10:12
Sist endret 04.10.2024 11:09