Hva er omsorgsstønad?
Hovedformålet med ordningen omsorgsstønad er å sikre best mulig omsorg for den hjelpetrengende og å gjøre det mulig for private omsorgsytere å fortsette med omsorgsarbeidet.
Kommunen bør sammen med deg finne ut hva de kan tilby deg av nødvendig pårørendestøtte. Dette i form av veiledning, opplæring og avlastning, samt øvrige tjenestetilbud til den du har omsorg for.
Ordningen omfatter både omsorgsytere uten omsorgsplikt og foreldre som har omsorgsplikt for sine mindreårige barn.
Ingen har en lovfestet rett til omsorgsstønad, men kommunen har en plikt til å ha en slik ordningen.
For å få tildelt omsorgsstønad må kommunen ha vurdert dette som den mest hensiktsmessige måten å yte tjenester på i hvert enkelt tilfelle. Denne vurderingen skal skje i samarbeid med deg som omsorgsyter og eventuelt omsorgsmottaker.
Hvordan søke om omsorgsstønad
Både omsorgsgiver og omsorgsmottaker kan søke kommunen om omsorgsstønad.
Slik søker du helse og omsorgstjenester
Beskriv hva du trenger hjelp til, så vurderer vi hvilken tjeneste som passer best for deg. Avhengig av informasjonen i søknaden, vil saksbehandler kunne ta kontakt med deg for videre saksgang.
Her logger du deg inn til søknaden
Det er den som trenger hjelp, eventuelt pårørende med fullmakt som digitalt signerer søknaden. Du kan få hjelp av helsepersonell eller andre til å fylle ut søknaden.
Her finner du fullmaktsskjema til å laste ned
- Du må ha tilgang til ID-porten (BankID, BankID på mobil, Buypass, Commfides)
- Fullmakt må legges ved dersom verge eller pårørende logger seg inn på ID-porten for deg
- Fullmakten må leges ved søknaden som PDF eller bildefil
Søknader behandles fortløpende.
- Du vil motta bekreftelse på innsendt søknad.
- Svar på søknad kommer innen 4 uker. Hvis vi ikke klarer å svare på søknaden innen 4 uker, vil vi kontakte deg for å fortelle hvor lang behandlingstiden vil bli.
- For å forsikre oss om at du får det tilbudet som passer best for deg, kommer vi vanligvis på hjemmebesøk. Avtale om hjemmebesøk gjør vi direkte med deg, eller den du har gitt fullmakt til.
- Du kan få innvilget en eller flere helse- og omsorgstjenester. Når du søker helse- og omsorgstjenester er det tildelingskontoret i kommunen som behandler søknaden.
Søke omsorgsstønad Fullmakt skjema (PDF, 70 kB)
Klageadgang
Hvis du ikke er fornøyd med vedtaket du har fått, kan du klage.
Klagen sendes til kommunen, som skal vurdere saken på nytt. Dersom kommunen ikke tar klagen til følge, blir saken sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse.
Det finnes pasient- og brukerombud i alle fylker. Der kan du henvende deg dersom du har behov for råd, veiledning og informasjon om rettigheter som bruker eller pårørende.
Publisert 28.05.2021 12:09
Sist endret 10.12.2024 12:03