Hvem er pårørende?
En pårørende oppgis av pasienten eller brukeren. Dersom pasienten eller brukeren er ute av stand til å oppgi pårørende, skal nærmeste pårørende være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasienten eller brukeren.
Pasienten/brukeren bestemmer selv hvem som er nærmeste pårørende. En pasient/bruker kan ha flere pårørende, men ikke alle har samme rettigheter selv om flere bidrar på ulike måter.
Det er nærmeste pårørende som har rett til å motta informasjon, klage på vedtak mv.
Hovedregelen er at pasientens nærmeste pårørende er den personen som pasienten selv har oppgitt som nærmeste pårørende.
Som regel vil det være èn person som ivaretar rollen som nærmeste pårørende, men pasienten kan utpeke flere om det er hensiktsmessig. Pasienten kan endre valg av nærmeste pårørende
Andre pårørende har ikke har rett til informasjon slik som nærmeste pårørende har.
Andre pårørende som trenger å prate med noen innen fagavdelingene får anledning til det ved henvendelse.
Informasjonen som da gis tilpasses deres behov, taushetsplikten, og vil ofte ha et mer generelt preg.
Kommunale tjenester er ikke pålagt å ha barneansvarlig slik spesialisthelsetjenesten er. Imidlertid gjelder plikten til pårørendeinvolvering også ovenfor barn som pårørende. Når det gjøres vurdering av tildelingskontoret eller andre deler av helsetjenesten så skal det også kartlegges om vedkommende har barn eller det er mindreårige søsken som berøres av situasjonen.
Barn og unge skal lyttes til og høres på sine behov.
Når alvorlig sykdom rammer i en familie, er barn og unge utsatt og de har ikke de samme forutsetningene for å forstå og håndtere vanskelige hendelser. Barn må så tidlig som mulig få god informasjon i et sykdomsforløp eller ved etablering av kontakt med tjenester. De er avhengige av at voksne hjelper dem å forstå årsakssammenhenger, og trenger trygge voksne som kan gi bistand til å forstå og håndtere følelser og reaksjoner. Det kan noen ganger være krevende i familier der foreldre har særlig store omsorgsoppgaver.
Aktuelle aktører for samarbeid om tiltak når barn og unge er pårørende
Ønsker du å snakke med tjenesten?
Om du som pårørende ønsker å snakke med noen i tjenesten kan du enten kontakte den avdelingen som utøver tjenesten hos den du er pårørende til eller du kan kontakte tildelingskontoret som kan veilede deg som pårørende og videreformidle kontaktinformasjon.
Det er viktig at du som pårørende søker råd og støtte.
Gode råd til deg som er pårørende.