Riktig fyring er økonomisk, miljøvennlig og brannsikker
Når det fyres riktig får man utnyttet opptil 80 prosent av de brennbare stoffene i veden. Samtidig reduseres utslippene vesentlig og man unngår brannfarlig sot i pipa.
Riktig vedfyring = tørr ved og riktig trekk.
For å kontrollere om man fyrer riktig, kan man gå ut og se på røyken fra pipa. Er røyken lys eller nærmest usynlig, tyder dette på at ildstedet brenner riktig. Grå eller svart røyk tyder på at forbrenningen ikke er fullstendig.
Fremgangsmåte for opptenning og fyring kan være ulik for forskjellige ildsteder. Dette vil gå fram av produktets brukerveiledning. Les denne. Det følgende er generelle råd:
Riktig trekk
Under opptenning må ovnen ha rikelig lufttilgang. Reduser trekken gradvis når pipa og ovnen er varm. Det er viktig å stille inn trekken på ildstedet riktig. For mye trekk er nesten like galt som for lite trekk.
Etter opptenning og når det er god varme i ovnen kan trekken justeres ned til veden brenner med rolige flammer.
God ved
Bruk kun rent trevirke.
Veden må være tørr. Maks 20% fuktighet, helst tørrere.
Hvis du fyrer med rå ved, går mye av energien i veden til å fordampe fuktighet. Dette fører til at det ikke blir høy nok temperatur til å få god forbrenningen og mye av energien forsvinner uforbrent ut av pipa.
Nytt ilegg
La veden brenne helt ned til det er igjen en haug med glør før neste ilegg. Åpne døren langsomt for å unngå røykutslag. Plasser veden liggende i ovnen. Da utnytters brennverdien i veden best. Når ny ved legges inn holdes trekkventilen åpen slik at veden lett tar fyr fra glørne. Bruk eventuelt undertrekken for å få en raskere antenning av ny ved. Husk at undertrekken må stenges helt så snart veden har tatt skikkelig fyr.
Ikke legg inn for mange vedkubber på en gang. Små biter gir mer varme. Finkløvet ved gir stor overflate og mer effektiv forbrenning. Veden bør derfor kløyves i flere deler.
Unngå rundfyring
Rundfyring vil si å legge inn mye ved i ovnen og stenge trekken, slik at veden bare blir liggende og ulme i ovnen.
Denne typen fyring gjør at det dannes brannfarlige sot i skorsteinen, noe som kan føre til pipebrann. Rundfyring fører til mye forurensing og svevestøv fra fyringen.
Rundfyring kan dessuten føre til at det samles store mengder CO i ovn og i pipa. Dette kan lekke ut og føre til forgiftning. Gassen er meget brennbar og det kan bli eksplosjon i fyringsanlegget. En slik eksplosjon kan gi store sotskader i boligen, skader på fyringsanlegg og i verste fall brann.
Ved rundfyring får man utnyttet bare 20-30 prosent av vedens energi.
Unngå sprengfyring
Når både ovn og pipe er avkjølt, er det viktig at oppvarmingen skjer gradvis. Selv om rommet er iskaldt, må man ikke la seg friste til sprengfyring i kald ovn og pipe.
Hvis det fyres for kraftig kan det bli store påkjenninger på både ovnen og pipa. Vanlige elementpiper skal tåle 500 grader i korte perioder. Feil fyring kan gi røykgasstemperaturer på 600-800 grader.
Innvendige plater i ovnen kan ta skade av for sterk fyring. Ovner uten innvendige plater eller ildfast stein kan sprekke under for sterk fyring.