Dersom du er under 15 år, må foreldrene dine godkjenne at du klager.
Hvis du er under 18 år kan foreldrene dine klage på en karakter selv om du ikke ønsker å klage selv.
Her kan du lese mer om klage på fastsettelse av standpunktkarakter
Her er skjema for å be om begrunnelse eller klage på karakter
Det kan klages på:
- alle karakterer som skal føres på vitnemålet
- standpunktkarakterer i alle fag og orden/oppførsel
- karakter på skriftlig eksamen
- formelle feil på muntlig eksamen
Du kan be om en begrunnelse før du sender inn klage
- Før du sender inn en klage kan eller bør du be om en begrunnelse fra faglærer på hvordan karakteren er fastsatt. Hvis du ber om begrunnelse blir klagefristen avbrutt. Ny frist gjelder da fra det tidspunkt du har fått begrunnelsen.
- Her er søknadskjema for å be om begrunnelse
Du kan sende inn klage på karakter
- Her er skjema for å klage på karakter
- Frist for å sende inn klage er innen 10 dager etter at du enten ble gjort kjent med karakteren eller fikk en begrunnelse
- Klage må være skriftlig og signert av elev over 15 år og foresatt for elev under 15 år
- Klagen må begrunnes - det gir deg mulighet for å beskrive din side av saken
- Skolen sender klagen din videre til Statsforvalteren i Nordland og legger ved en brev der faglærer sier noe om hvordan karakteren er fastsatt.
- Når skolen sender klagen din til Statsforvalteren, får du ha kopi av saksdokumentene.
- Behandlingen hos Statsforvalteren avhenger av hva slags karakter du klager på:
- Hvis du klager på en standpunktkarakter eller at du ikke har fått standpunktkarakter i et fag, kan Statsforvalteren bare vurdere om karakteren eller den manglende karakteren er gitt i samsvar med reglene for karaktersetting. Hvis Statsforvalteren mener at reglene er brutt, skal rektor fastsette ny karakter. Den nye karakteren kan være den samme som du fikk første gang, eller den kan være endret. Denne karakteren er endelig, og du kan ikke klage på den.
- Hvis du klager på en standpunktkarakter i orden eller oppførsel, er det Statsforvalteren og ikke rektor som setter ny karakter utfra opplysningene i saken. Den nye karakteren kan være den samme som du fikk første gang, eller den kan være endret. Denne karakteren er endelig og du kan ikke klage på den.
- Fører klagebehandlingen til endring av vitnemålet, skal det skrives ut et nytt vitnemål, og tidligere vitnemål skal leveres tilbake.
1: Klage på karakter på skriftlig eksamen:
- når skolen får inn en klage registrerer den og den og eksamenssvaret sendes til Statsforvalteren sammen med en uttalelse fra skolen.
- klagen må sendes til skolen i god tid før fellessensuren for eksamen (dette for å få registrert og behandlet klagen før opptak til videregående skole)
- Statsforvalteren gjør klagebehandlingen sammen med sentral eksamens sensur i første halvdel av juni for alle fag. Du får skriftlig svar fra Statsforvalteren
2: Klage på muntlig eksamen:
- det kan bare klages på formelle feil som er gjort i forbindelse med avviklingen. Det kan ikke klages på karakterer.
- Elever som er fylt 15 år, kan selv klage. Elever under 15 år må ha foresattes underskrift. Eventuell klage leveres skriftlig til rektor. Rektor innhenter dokumentasjon fra begge sensorene i forhold til det som klagen omhandler. Rektor sender klagen sammen med sensorenes forklaringer og sin egen oppsummering av saken til Statsforvalteren i Nordland som er klageinstans. Klageren skal ha kopi av korrespondansen.
- Tar Statsforvalteren klagen til følge, blir karakteren annullert og dersom eleven ønsker det blir eleven trukket ut til ny lokalt gitt eksamen. Dette innebærer at eleven kan bli trukket ut i et nytt fag.
Send inn klage på eksamen til skolen (PDF, 22 kB)
Klagefristen er 10 dager fra du fikk vite karakteren eller burde ha gjort deg kjent med den. Karakterer på ungdomstrinnet publiseres digitalt i skolen administrative system. Dette får du varsel om.
Hvis du ber om en begrunnelse for karakteren innen fristen, får du 10 nye dager som regnes fra den dagen du mottar begrunnelsen fra skolen.
Frist for å klage på skriftlig eksamenskarakter får du på skolen.