Dispensasjon fra utdanningskravet
I forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjoner i barnehagen står det: «Kommunen kan innvilge dispensasjon fra utdanningskravet for styrer og pedagogisk leder for inntil ett år om gangen, dersom barnehageeier søker om det, stillingen det søkes dispensasjon for har vært offentlig utlyst og det ikke har meldt seg kvalifisert søker.»
Hvis en person ikke har de nødvendige utdanningskravene for en stilling som pedagogisk leder eller styrer i barnehagen, kan ikke personen ansettes i stillingen uten at det er innvilget dispensasjon fra utdanningskravet.
Stillingen det søkes dispensasjon for, skal ha vært offentlig utlyst, og det kan ikke ha meldt seg en kvalifiserte søkere. Dispensasjon gjelder den personen det søkes dispensasjon for til en bestemt stilling i en bestemt barnehage.
Søknaden skal ha følgende vedlegg:
- Kopi av annonse fra offentlige medier der stillingen har vært utlyst med dato for utlysning.
- Søkerliste som er anonymisert, med relevant utdanning og arbeidserfaring
- Relevante CV og karakterutskrift for den det søkes om dispensasjon for
- Barnehagestyrer skal gi en beskrivelse av formell og uformell kompetanse til den dere søker dispensasjon for, og hvilken stillingsstørrelse og type stilling vedkommende skal ha (pedagogisk leder eller barnehagelærer).
- Det må opplyses om stillingen er en vakant stilling eller et vikariat, og eventuelt hvem vedkommende skal tre inn for.
- Plan for veiledning
- Dokumentasjonsskjema for krav til bemanning i barnehager.
Dispensasjon fra normen for pedagogisk bemanning
Barnehagen skal ha en forsvarlig pedagogisk bemanning med minst en pedagogisk leder per syv barn under tre år, og en pedagogisk leder per 14 barn over tre år.
Kommunen kan innvilge dispensasjon fra normen for inntil ett år om gangen.
Barnehageeieren skal legge uttalelse fra barnehagens samarbeidsutvalg ved søknaden.
Det er krav om at det skal foreligge særlige hensyn for å innvilge dispensasjon fra normen. Dispensasjonsadgangen skal kun brukes unntaksvis.
Dispensasjon fra kravet om grunnbemanning
Krav til grunnbemanning blir regulert gjennom barnehageloven § 26 om grunnbemanning. I loven står det at bemanningen må være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet.
Barnehagen skal minst ha én ansatt per tre barn når barna er under tre år og én ansatt per seks barn når barna er over tre år. Barn skal regnes for å være over tre år fra og med august det året de fyller tre år.
Norm for grunnbemanning er en minimumsnorm. Bemanningsnormen gjelder på barnehagenivå. Alle faste ansatte som jobber direkte med barna i barnehagen teller med ved beregning av grunnbemanning.
Barnehageeier kan ved særlige tilfeller søke kommunen om midlertidig dispensasjon.
Barnehageeieren skal legge uttalelse fra barnehagens samarbeidsutvalg ved søknaden.
Kommunen kan gi dispensasjon fra kravet til grunnbemanning for inntil ett år av gangen når særlige hensyn tilsier det.
Kriterier som søknaden blir vurdert etter:
- Barnegruppenes sammensetning og behov.
- Barnehagens fysiske miljø (ute og inneareal).
- Barnehagens totalbemanning.
- Personalets samlete kompetanse.
- Uttalelsen fra samarbeidsutvalget.
- Barnehagemyndighetens generelle risikovurdering av barnehagen.
- Barnehagemyndighetens utøvelse av skjønn i konkrete situasjoner.
Dispensasjon fra kravet om norskferdigheter for styrer eller pedagogisk elder
For å bli fast eller midlertidig ansatt som styrer eller pedagogisk leder, må personer med utenlandske yrkeskvalifikasjoner dokumentere sine norskferdigheter etter ny § 18b i lov om barnehager. Kravet om norskferdigheter gjelder ikke for personer som har norsk, samisk, svensk eller dansk som førstespråk. Det gjelder heller ikke for stillinger i barnehager som gir et tilbud på et annet språk enn norsk. Kommunen kan innvilge dispensasjon fra kravet om norskferdigheter for personer med utenlandske yrkeskvalifikasjoner som styrer eller pedagogisk leder, dersom barnehageeier søker om det, stillingen det søkes dispensasjon for har vært offentlig utlyst og det ikke har meldt seg kvalifiserte søkere.
Krav til norskferdigheter for ansatte i barnehage (utenom styrer eller pedagogisk leder)
Personer med et annet førstespråk enn norsk eller samisk, må ha avlagt en norskprøve.
I tillegg må de ha oppnådd nivå A2 på delprøven i skriftlig framstilling og nivå B1 på delprøvene i leseforståelse, lytteforståelse og muntlig kommunikasjon. Nivåene A2 og B1 skal tilsvare nivåene beskrevet i Det felles europeiske rammeverket for språk (CEFR).
Kravet om norskprøve gjelder ikke for:
- stillinger som styrer eller pedagogisk leder
- stillinger i barnehager som gir et tilbud på et annet språk enn norsk
- personer som har gjennomført opplæring i norsk i grunnskolen eller på videregående skole og fått bestått karakter i faget
- personer som har minst fem års relevant arbeidserfaring fra en norskspråklig barnehage eller skole
- personer som har dansk eller svensk som førstespråk
Hvis det er pedagogisk forsvarlig, kan barnehageeier ansette personer som ikke oppfyller norskravet.
Les bestemmelsen her
Her finner dere søknadskjema for å søke dispensasjon fra utdanningskravet
Dokumentasjon på utvikling for ansatte med dispensasjon fra utdanningskravet - Søknadsskjema (PDF, 112 kB)
Søknad om midlertidig dispensasjon fra utdanningskrav for styrer eller pedagogisk leder (DOCX, 217 kB)
Dokumentasjonsskjema- krav til pedagogisk bemanning (PDF, 137 kB)
Innsending av søknad
Både søknad og dokumentasjonsskjema sendes inn til barnehagemyndigheten på postmottak@rana.kommune.no. Da må dere merke emnefeltet med "Søknad om midlertidig dispensasjon for (barnehagens navn)". Eller dere kan sende den i posten til Rana kommune, barnehagemyndigheten, Postboks 173, 8601 Mo i Rana .
- Søknaden skal gjelde for én spesifikk person i en bestemt stilling i en spesifikk barnehage.
- Det er ikke nødvendig å søke om dispensasjon for vikariater som varer mindre enn 3 måneder.
- Etter at vi har vurdert kompetansen til personen det søkes dispensasjon for, kan det bli satt vilkår dersom dispensasjonen blir innvilget.
- Vi kan kreve at den det søkes dispensasjon for får regelmessig veiledning fra barnehagelærer eller styrer i barnehagen. Da må dere sende inn en individuell plan for veiledning, med utgangpunkt i vedkommende sin erfaring og kompetanse. Eksempel på individuell veiledningsplan og dokumentasjon på utvikling ligger under “Her finner dere søknadskjema for å søke dispensasjon”
Hvis søknaden inneholder den dokumentasjonen vi trenger, behandler vi søknaden innen tre uker etter at vi har fått den. Vi sender vedtaket til barnehagens eier eller styrer. Hvis dere er uenig i vedtaket kan dere klage. Klagen sender dere til kommunen. Hvis vi ikke er enig i klagen, sender vi den videre til Statsforvalteren i Nordland.