Bestillingsskjema
Bøkene kan for eksempel gis i gave fra Rana kommune til forelesere, kursholdere, representasjon o.l.
Bøkene er gratis.
- Havmannen jubileumsbok 25 år
«Han er beundret av mennesker, skarv og måser, og tusener av tilreisende og fastboende. Han er blitt en så viktig del av vår identitet, at han er en egen profil i kommunens offisielle profilhåndbok» Geir Waage ordfører
- Maskin veteraner forteller
I et lokale i den nedlagte kalkgruva på Øyjorden i Rana holden en gjeng med maskinentusiaster til. I flere år har de møttes en gang i uka eller oftere for å sette i stand gamle traktorer, gravemaskiner, bulldosere, frontlastere og anleggsmaskiner som andre ville ha gitt på for lenge siden.
Rana har en svært rik industrihistorie som rommer langt mer enn Norsk Jernverk omstillingen i Rana og industrien i Mo industripark. Industrien kom først til Mo herred med gruvedriften i Bossmo Gruber i 1893, og gjennom mer enn 60 år var gruveindustrien dominerende innenfor næringslivet, før Stortinget i 1946 vedtok å bygge Norsk Jernverk i Mo i Rana. Denne historien blir for første gang helhetlig presentert i bokform. Bind 1 – Jernsaken skal løses og bind 2 – Fra rødrøyk til grønt skifte.
Tre kunstnere møter hverandre i denne boka om Underverket øverst i byen. De kompletterer hverandre, fabulerer over stort og smått, av og til så jordnære at du kan kjenne varmen på tappedørken, av og til bare abstrakte riss som lar deg ane en ukjent verden. De trekker linjer bakover, langt bakenfor Jernverket, og de peiker ut over det lokale, til drømmene om stålet, om mennesket og maskinen, sammenhenger som er åpenbare når noen først har vist deg dem.
- Norske folkeeventyr og sagn
Ole Tobias Olsen (1830 – 1924), sogneprest i Rana, også kjent som «nordlandsbanens far», hadde mange jern i ilden og var blant annet en ivrig talsmann for nord-norsk kultur og åndsliv.
Ranas historie 1890 – 2005. En solvarm sensommerdag i 1890 sto en liten, tynnkledd og mager gutt og skuer ut over deler av Rana. Han holdt hånden for øynene, skjermet for sola som fremdeles varmet med sine siste høststrålen. Gutten het Ludvig, han var ti år og en av de mange fattige gjeterungene i Mo Herred.
Bli med Tor Jacobsen på en vandring i historien om Mo i Rana. Du møter interessante mennesker og blir med på begivenheter du kanskje aldri har hørt om. Visste do for eksempel at Hanna Kvanmo skulle kastes ut av Stortinget?
Mo kjemiske fagforening 1959 – 1990 og om Norsk Koksverk AS
Endelig kommer boka alle har ventet på – sogneprest Heltzens «Ranens Beskrivelse» fra 1834. For alle natur- og kulturhistorisk interesserte personer er boka et funn. Ikke noe sted finnes en så detaljert samtidsdokumentasjon over Rana og Helgeland som her. Topografi, geologi, bergverk, planter og dyreriket blir inngående beskrevet i første del. I andre det tar Heltzen for seg samene, eiendomsforhold, byggeskikker, drakt, «huuslige Tilstander», næringsliv og fiske. Alt ledsaget av hans egne håndtegnede illustrasjoner i farger. Rana Museums- og Historielag